måndag 28 juni 2010

Höstens godaste efterrätt

Nu är det dags att börja tänka på höstens godaste efterrätt. Rumtopf - sommarens alla bär och frukter blandade med socker och inlagda i rom. En underbar efterrätt, men stark. Ingenting för bilförare eller småbarn! ;)Det är en enkel efterrätt, men man måste ha tålamod, för det tar låååång tid innan den är klar. Man börjar nu och njuter av den någon gång på senhösten eller till jul dvs om där finns något kvar då! ;)

När man har ätit upp alla bären, kan man lägga i nya eller använda lagen, som en likör. God att dricka eller blanda roliga drinkar med eller dränka in en god sockerkaka, som man sedan serverar med bär och vispad grädde. Många användningsområden - endast fantasin sätter stopp.

Rumtopf

Det här behövs till en kruka på ca 6 liter:
3 kg blandade bär och frukter
1.5 kg strösocker
70 + 35 cl ljus rom

* Man rensar bär eller frukter och delar i mindre bitar, om det behövs.
* Väger och tar halva mängden socker. Ex 500 gr jordgubbar och 250 gr socker.
* Varvar bär och socker i en skål, som ska stå kallt över natten.
* Lägg över i den stora krukan och häll på rom, så att det täcker bären. Går åt rätt mycket första gången. Lägg på en tyngd - fat eller kopp, som håller bären nere i rommen.
* Ställ krukan i kylen.
* Sedan fortsätter man efterhand, som bär och frukter mognar med att fylla på krukan på samma sätt. Rensar, väger, socker, varvar, kylen över natten och ner i krukan. Fyll på med mer rom efterhand.
* När krukan är full, rör man om försiktigt och låter krukan stå i kylen i minst 4 veckor, gärna längre! Viktigt att rommen täcker all frukt.

Serveras med vispad grädde eller glass. Gott att ha en bit kaka till, eftersom det blir väldigt starkt. Mmm...det kommer att bli en GOD höst!! :D

2 kommentarer:

  1. Det brukade alltid mina föräldrar göra och även vi har gjort det en gång, så gott! Får kanske ta och göra en burk denna sommaren oxå...

    SvaraRadera
  2. Jag brukar göra en annan variant med vodka och vanilj, men den här är godare! :)

    SvaraRadera