lördag 11 december 2010

En riktig Julkaka

Den här kakan gör jag alltid till jul. Lätt att göra, men känns lyxig. Underbar doft av mandel, kryddor och apelsin. Serveras med en klick grädde smaksatt med kanel eller sylt. I år provade jag Arla´s nya grädde med smak av jordgubb och den var perfekt till. Mitt bidrag till Månadens Söta.



KRYDDKAKA

100 gr smör
2 ägg
2 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl gräddfil eller filmjölk
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 dl fast apelsinmarmelad
50 gr skållad och hackad mandel
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen och sockret ljust och luftigt och rör sedan i gräddfilen, det smälta smöret, kryddorna, marmeladen och den hackade mandeln. Blanda till sist mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
* Häll smeten i en smord kransform (ca 1.5 liter). Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 50 min.
* Låt kakan stå några minuter innan den vänds ut ur formen.

Blir en kompakt kaka, som räcker till många. Glöm inte bort grädden till. Den gör det hela komplett! :)

5 kommentarer:

  1. Mums, vad gott med en kryddig kaka.

    SvaraRadera
  2. Erika - Gott med andra smaksättningar, än bara de vanliga!

    SvaraRadera
  3. Mmm... Låter gott! Ger apelsinmarmeladen mkt smak!?

    SvaraRadera
  4. Nellie - Är något visst med julkakor! :)

    Sandra - Inte mycket smak, mer en touch! Man kan säkert ta bort den, om du inte gillar marmelad eller byta mot någon annan smak!

    SvaraRadera