torsdag 10 mars 2011

Vegetariskt och Småkakor

Igår blev jag sugen på min vegetariska favoriträtt - råstekta rotfrukter med honung. Den enklaste rätten, som finns och man kan ta precis vad man vill. Allt blir lika gott, men den tar tid att göra. 1 timme ungefär får man räkna med, men man kan skynda på det hela genom att koka rotfrukterna en stund, om man har bråttom eller är utsvulten!

(Bilden är mörk, men så blir det när man äter middag sent och inte har någon systemkamera! :) )



Rotfruktspytt, som den såg ut igår
Ensamrätt för 1 person eller med något till för 2 pers

2 potatisar
1 stor morot
1 liten palsternacka
2 avlånga rödbetor (färgar av sig på ALLT)
1 msk flytande honung
2 msk rostade pumpafrön

Skär rotfrukterna i små kuber. Stek dem på svag värme i 1-2 msk olja tills de är mjuka. Tar ungefär 1 timme. Precis innan servering häller man över honungen och blandar om. Strö över flingsalt och rostade pumpafrön. Klart! Klicka över lite creme fraiche ev smaksatt med lime och honung.

Under tiden, som pytten sköter sig själv på spisen (rör i den ibland)kan man ägna sig åt annat. Jag gjorde Syltkakor med lemoncurd och björnbarssylt och Brysselkex!



Grunddegen från boken "Kära Små Kakor" av Svenska Smör

Mördegskakor
200 gr smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½-5 dl vetemjöl

Kör allt i matberedaren till en smulig deg och tryck ihop den på en mjölad bänk. Syltkakor - Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och fyll med valfri sylt.
Brysselkex - Rulla ut degen till en rulle och rulla den i färgat socker. Lägg den i kylen minst en timme. Skär tunna skivor och lägg på bakplåtspapper.
Baka kakorna mitt i ugnen i 175 grader tills de fått lite färg, cirka 8-10 minuter.

Nu kanske någon påpekar att det inte var helg igår, eftersom jag i förra inlägget hade lovat mig själv att bara baka på helgerna. Igår var det dock onsdag och Onsdag = Lillördag = helt ok att både baka och provsmaka! ;))

4 kommentarer:

  1. Så gott allt ser ut, både rotfruktspytten och kakorna och givetvis får man äta kakor en onsdag, det är ju som du skriver faktiskt lillördag :-)

    SvaraRadera
  2. Småkakor är gott och har oändliga kombinationer! :)

    SvaraRadera
  3. Älskar rostade rotfrukter. Kanske lite feta eller getost på?! Pricken över i:et?!

    SvaraRadera
  4. Det lät gott...får jag prova nästa gång. Honung och getost. Mums! :)

    SvaraRadera