söndag 9 oktober 2011

Dags att plocka fram strumporna

Igår gjorde jag världens enklaste höstgryta. Ner med allt i en gryta och sedan skötte det sig själv. Perfekt bjudmat är det också. Pappa var testperson igår och han gav den toppbetyg. Det här ska jag göra om - ofta! Jag ska satsa på söndagsbjudningar i höst/vinter.



Höstgryta 3-4 pers

800 gr högrev
2 hg trattkantareller
4-5 mindre gula lökar - i klyftyor
2 stora morötter i slantar
2,5 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
ca 5 dl vatten
ca 1 dl vispgrädde
mjöl till redning
smör till stekning

Dela köttet i lagom stora bitar. Ta bort synligt fett. Stek dem i smör, så att de får en stekyta. Lägg över i en större gryta. Stek svamp, lök och morötter i smör och lägg över dem i grytan. Häll på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka på svag värme i minst 2,5-3 timmar. Tillsätt grädden på slutet och red av med mjöl, om du vill ha en tjockare sås. Servera potatis till och äppelmos eller någon god gelé. Sallad kan man ha, om man vill.

Det här vinet från Sydafrika passar bra till. Av namnet kan man tro att det kommer från Tyskland, men det gör det inte.



Man kan ju inte bara vara nyttig. Den här äppelkakan hittade jag hos Karolina och den var också väldigt enkel att göra. Lite annorlunda med äppelmos och toscatäcke. Vaniljvisp till.



Äppelmoset, som gör att pajen ser så ljus ut.



Efter en sådan här god söndagsmiddag är det lite lättare att acceptera att det är dags att sätta på sig strumpor! ;)

8 kommentarer:

  1. Alltså, den där äppelkakan... *dregel* Jag ÄLSKAR tosca, och skulle nog föredra äppelmos om jag jämför med vanliga äpplen - kan tycka att de blir lite slibbiga i konsistensen ibland när de är varma ;)

    SvaraRadera
  2. Där är ju vårt vin... eller ett av de vi provade förra lördagen men som vi ännu inte skrivet om i köket:) Gillade det väldigt mycket, riktigt fyllig.
    Klart det måste lagas till grytor nu, det är ju höst...

    SvaraRadera
  3. Hihi, vi åt också den kakan i helgen fast i vår var det päronmos. Gott!

    SvaraRadera
  4. Alexandra - Prova att göra den. Extra god dagen efter! :)

    Mårtenssons - Grytor är så tacksamt att laga. Visst är det gott det vinet. Lagom fylligt och prisvärt är det också! :)

    Karolina - Superrecept. Tack för det! :)

    SvaraRadera
  5. Ja, varför ätar man inte söndagmiddag längre som när man var liten? Vi säger också att vi ska börja med det, varje år ;-)
    Vinet är ett av våra favoriter också :-)

    SvaraRadera
  6. Både gryta och äppelpaj, kan ju inte bli godare liksom :-)

    SvaraRadera
  7. Louise - Himla enkelt med långkok och man har tid för annat och får dessutom mat över till jobbet nästa dag. Inför söndagsmiddag ni med! ;)

    Linda - Den ultimata söndagsmiddagen! :)

    SvaraRadera
  8. Mmmmmm.... Kleina Zalze är jättegott!
    Så härlig gryta.... ser fram emot söndagsbjudningarna.... ;-)
    / S

    SvaraRadera