onsdag 14 december 2011

Vi vill ha mer jul...och fler kakor..

Börjar med ett recept på saffranskakan från glöggfesten i fredags. Bild ser ni här. Den gula kakan i mitten. Saftig och god. Nästan lite marängliknande yta. Extra god med en klick grädde till och en god sylt. :)

Rosendals Saffran- och apelsinkaka

200 gr smör
½-1 gr saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vispgrädde
skal och saft av 1 liten apelsin
ca 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

* Smält smöret och låt det svalna något.
* Stöt saffranet i en mortel tillsamans med sockerbiten.
* Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt det rivna skalet och saften av apelsinen.
* Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter).
* Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min.

Mandelmusslor på mandelmassa. Enkelt att göra och enkelt att få dem ur formarna. Inte en endaste en, som gick sönder och det är ett smärre under, när vi pratar om mandelmusslor! ;)



200 gr smör
200 gr mandelmassa
4 dl vetemjöl
bittermandelessens

Blanda allt i matberedaren. Tryck ut i folieformar. Ugn 175 grader ca 15-20 min.

Härliga små ostpajer, som är perfekta att ha till glöggen.



A gjorde marsipankulor med nougat doppade i choklad, som hon förvarar i sin fina julburk. Jag gjorde mina marsipanrullar med fikon och konjak.


5 kommentarer:

  1. Japp, löpande band. Nästan, som i tomtens julverkstad! ;)

    SvaraRadera
  2. Marsinpanrullar, det är verkligen nostalgi på det!

    SvaraRadera
  3. Härligt med så många juliga recept! Och gott såg det ut också :)

    SvaraRadera
  4. Mårtenssons - Och gott är det också! :)

    Johanna - Tack!:)

    SvaraRadera