måndag 6 augusti 2012

En del av årets skörd

G och jag har blivit med en SaftMaja! En underbar uppfinning, som dock är lite lynnig ibland....men, men det tar tid att lära känna en ny familjemedlem! På köpet får man ett nytvättat kök mer, än en gång om året! ;)Först häller man i vattnet och sedan sätter man på saftdelen och till sist silen, där man lägger i alla bär och socker. Koka upp och låt det stå och småputtra i ung 1-1½ timme beroende på vilka bär man har. Klart - fram med flaskorna - öppna klämman och ut rinner färdig saft. Rakt ner i flakorna och som sagt även rakt ut på golvet ibland eller splash...rakt ut överallt! Blir något konstigt baksug i slangen och med tanke på att saften är j....t varm är det inte alltid så lätt att både hålla i flaskan och slangen.... ;)

Resultatet blir bra. Man måste dock se till att sockermängden är rätt. När man kokar saft och sylt går det åt en himla massa socker. Så är det bara! Annars blir det surt och dessutom hjälper sockret till med konserveringen. Vi köpte den kinesiska varianten på Coop. Väldigt prisvärd och bra, men just saftkokning kanske inte är kinesernas starka sida eller så är det inte översättarens starka sida. ;)

Oftast kommer man inte på det förrän efteråt, när man smakar på saften...ryyyys..hmm, hur mycket socker hade vi egentligen? 20-90 gr per kg bär. Är det verkligen rätt? 90 g socker = 1 dl till 1 kg bär!! Det säger ju sig själv att det är alldeles för lite och tänk, om vi bara hade tagit 20 g... ;) 4 dl socker är mer lagom (360 g). Man får prova sig fram helt enkelt.

Rabarbersaft. Jag hade både gamla, träiga och nya, späda och det blev bra.Svart vinbärssaft. Bra skörd i år.Det blev sylt också och även där glömde jag bort att tänka till före. I receptet stod det 1 liter bär, 0,5 dl vatten och 3.5 dl syltsocker. Det blev surt och kollar man på baksidan av syltsockret ska man ju ha 100 g socker till 100 g bär. Det var bara till att koka om allt igen och tillsätta mer socker (vanligt) tills smaken blev bra. Vi är ju alla olika och vissa vill inte att sylten ska vara så söt, men 5-6 dl socker är nog mer relevant här. Både för smaken och konserveringen.Ett bra tips är att inte glömma bort att allt, som står på nätet inte alltid är rätt! Tänk till innan...det är så onödigt att behöva koka om hela tiden. Den tiden kan man ha till något annat kul! :)

6 kommentarer:

 1. Tjo balo, så det kan gå:) Fast man får ju se det positiva i saker och ett nystädat kök får man väl räkna till positivt:)
  Minns att mina (ankis) föräldrar haft en såndäringa apparat, undrar om den finns kvar i gömmorna någonstans? Kanske hem och göra en rantafaj?

  SvaraRadera
 2. Ja, gör det. Himla praktisk sak, när man har fått grepp om den... ;)

  SvaraRadera
 3. Hurra för hemkokt saft! Vi har använt vår saftmaja flitigt på kollot. På kollot, i Finland alltså, heter saft-Maja för övrigt saft-Lisa. :-D

  SvaraRadera
 4. Tänk, jag har precis fått lära mig vad en saftmaja var (för mig låter det misstänkt likt en bajamaja), jag hade inte en aning om att det var så här fiffigt! Vi har alltid kokat saft i stora grytor och sedan silat du vet? Old school style ;) Men det låter ju som en bra grej det här, när man lärt sig den!

  SvaraRadera
 5. Littledessert - Inte sant! :)

  tina - Hemkokt är bäst! Festligt med olika namn! ;)

  Alexandra - Förra året gjorde jag också saft på det andra sättet, men det här är så mycket enklare...i varje fall när man har lärt sig hur man gör! ;)

  SvaraRadera