fredag 19 oktober 2012

It´s friday...

..och då passar det väl bra att komma med ett inlägg till Månadens sötsak, som denna månaden har just Fredag, som sitt tema! :)



Vad kan passa bättre en fredagskväll, än en god kopp kaffe och en liten tårtbit! Jag har bläddrat förbi den här tårtan flera gånger i diverse bakböcker, men alltid tyckt att den har verkat för jobbig att göra. Flera moment och en del marsipandekorationer också.

Nu kommer Allt om Mat snart ut med sin nya kakbok och i den finns ett förenklat recept på just den här tårtan och dessutom kom jag på den geniala idén att bara göra en halv sats. Den perfekta lilla helgtårtan för två!

Man slipper ju inte alla moment, för att man gör en mindre variant, men den blir mer lätthanterlig och framförallt mindre kalorier totalt sett! ;)



Sans Rival heter tårtan och här får ni det halverade receptet.

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa 2 äggvitor till ett styvt skum och tillsätt 1,25 dl florsocker i omgångar. Mal 75 g sötmandel och vänd ner det i smeten. Ta en plåt med bakplåtspapper och bred ut massan till 3 avlånga bottnar. Grädda mitt i ugnen, 15-20 min. Ska få lite färg. Ta bort dem från plåten efter en stund och låt dem svalna.

Smält 0,75 dl strösocker i en panna tills det blir gyllenbrunt. Hacka 0,5 dl sötmandel grovt och tillsätt i sockret. Häll genast upp på en plåt. Låt svalna. Hacka grovt i en matberedare.

Vispa 100 g mjukt smör med 0,5 dl florsocker och 2 äggulor till en jämn smet. Tillsätt mandelsmulorna och bred ut fyllningen på alla bottnarna. Lägg ihop tårtan.

Rosta 25 g mandelspån i en stekpanna på svag värme. Strö över på tårtan. Ev garnera med en marsipanros.



Den blev väldigt god. Gör den gärna dagen innan och linda in den i plastfolie. Då blev den lite mjukare och ännu godare! :)



2 kommentarer:

  1. Åh den tårtan gör skäl för sitt namn! Perfekt för mig eftersom den dessutom är glutenfri. Jag gjorde den alltid förr när vi skulle ha kalas - i dubbel storlek haha - men nu var det väldigt länge sedan. Tack för påminnelsen. Ha en fortsatt härlig helg!

    SvaraRadera
  2. Finns mycket gott med mandel/nötter och smörkräm, som passar bra när man inte tål gluten. Den här kan man gott göra igen! Kanske med kaffesmak eller punsch. :)

    SvaraRadera